OpenAI, iki yıllık kısa bir sürede yapay zeka ve ChatGPT ile İnternet ve teknolojini dünyasını baştan aşağı değiştirdi. Ancak bu değişim aynı zamanda OpenAI’nin kâr amacı gütmeyen bir vakıftan bir şirkete dönüşmeye çalışmasına ve çalkantılar yaşamasına da neden oldu. Bu hafta ise ortaya çıkan kritik bir DDoS saldırısının altından OpenAI yapay zeka botları olduğu ortaya çıktı. Saldırı ise 3 boyutlu gerçek insan görüntüleri satan kritik bir şirkete yapıldı.
OpenAI yapay zeka botlarından 3 boyutlu insan görüntülerine DDoS saldırısı!
Her ne kadar OpenAI, bu iddialara bir cevap vermese de Triplegangers sitesi CEO’su Oleksandr Tomchuk, konu hakkında önemli bilgiler paylaştı. Öncelikle Triplegangers, gerçek kişilerin 3 boyutlu taranmış görsellerini satan Ukraynalı bir firma. Oyun firmalarından, mimari firmalara kadar profesyonel birçok firma bu görüntüleri satın alıyor.
Gerçek kişilerle çalışan firma, OpenAI’de dahil arama motorlarının sitede yer alan bu kişisel dosyalara ulaşmaması için önlemlere de sahip. Bu anlamda Triplegangers, Robot txt dosyasıyla bu bilgilere ulaşılmasını engellediğini düşünüyordu. Bu dosya içerisinde botların izinsiz 3 boyutlu tarama verileri ve dosyalarına erişmesini engelleyen kodlar yer alıyor.
Ancak geçen Cumartesi gecesi Triplegangers sitesi büyük bir DDoS saldırısı le karşı karşıya kaldı. Saldırının nereden geldiğini anlamaya çalışan şirket, DDoS saldırısının kaynağının OpenAI yapay zeka botları olduğunu görünce şaşkınlığa uğradı.
Buna göre OpenAI botları Cumartesi gecesi bir anda 600 farklı IP ile siteyi taramaya başladı. Yoğunluk nedeniyle sistemsel sıkıntı yaşayan firma, botların robot txt dosyasına rağmen 3 boyutlu tarama verilerine ulaştığını fark etti. Ancak yedi çalışana sahip olan firma OpenAI’nin bu kişisel bilgileri kopyalayıp kopyalamadığını bilmiyor. CEO Tomchuk, Cumartesi başlayan ve temelde DDoS saldırısı gibi neredeyse sistemi çökerten taramadan ancak Salı günü kurtulduklarını açıkladı.
Triplegangers sitesi, şu an için dünyanın gerçek kişilerin tarama görüntülerinden oluşan en büyük görsel kütüphanesine sahip. Buna göre el, yüz, kişisel izler gibi tamamen gerçek kişi görüntüleri OpenAI yapay zeka botları tarafından kopyalanmış olabilir.
CEO Tomchuk, OpenAI ile yapay zeka botları tarafından yapılan tarama için iletişime geçmeye çalıştıklarını anca yanıt almadıklarını açıkladı. Yine OpenAI, medyadan gelen açıklama taleplerine de geri dönüş yapmış değil.
Peki sizce OpenAI, 3 boyutlu insan görüntülerini gerçekten de kopyalamış olabilir mi? Bu kişisel verilerin yapay zeka botlarında yer alması nasıl bir tehlike oluşturabilir? Yorumlarınızı bekliyoruz.