OpenAI CEO’su Sam Altman, yapay zeka (AI) teknolojisinin önümüzdeki yıllarda bilimsel araştırmaların yöntemlerini kökten değiştirebileceğini söyledi. Altman, YouTube’daki The Free Press kanalına verdiği röportajda, “süper zeka” olarak tanımladığı sistemlerin, bilimsel ilerleme hızını dramatik şekilde artıracağını belirtti. Ayrıntılar haberimizde…
Sam Altman: Bilimsel ilerleme 10 kat hızlanacak!
Altman, süper zeka sistemlerinin bilimsel keşifleri hızlandırma potansiyelini şu sözlerle özetledi:
“Dünyadaki bilimsel ilerleme oranının üç katına, hatta on katına çıktığını düşünün. Günümüzde 10 yıl süren keşifler sadece bir yılda tamamlanabilir ve bu hız her yıl daha da artabilir.”
Bu teknolojinin, ekonomi ve toplum üzerinde devrim niteliğinde değişimlere yol açacağını ifade eden Altman, insan olmanın temel değerlerinin bu değişimden etkilenmeyeceğini de vurguladı:
“Yaşadığımız dünya çok değişecek, ancak bizi insan yapan motivasyonlar ve değerler sabit kalacak.”
Süper zeka ve AGI (Genel Yapay Zeka) arasındaki fark ne?
Altman’ın açıklamalarında, Genel Yapay Zekâ (AGI) ile süper zeka arasındaki farklara da değiniliyor. AGI, bir insan gibi her türden entelektüel görevi yerine getirebilecek sistemler anlamına gelirken, süper zeka bu sınırların ötesine geçiyor. Süper zeka, insan hafızasını, işlem hızını ve mantıksal yeteneklerini aşacak bir kapasiteye sahip olarak tanımlanıyor.
Son zamanlarda OpenAI, bu hedef doğrultusunda önemli adımlar atıyor. Şirket, yakın zamanda daha gelişmiş bir model ve 200 dolarlık ChatGPT Pro abonelik hizmetini içeren yeniliklerini duyurdu. Her ne kadar Altman’ın vizyonu umut verici görünse de, bazı uzmanlar bu gelişmelerin potansiyel risklerine dikkat çekiyor.
Yapay zeka güvenliği alanındaki araştırmacılar, düzenlemeler yapılmadığı takdirde felaket senaryolarının yaşanabileceği konusunda uyarıda bulunuyor. Hatta bir uzman, bu tür bir sonuçla karşılaşma olasılığını %99,9 olarak ifade etti. Sam Altman’a göre, AGI’nin topluma uyarlanması nispeten sorunsuz bir şekilde gerçekleşebilir.
Bununla birlikte, süper zeka seviyesine ulaşılması için hala uzun bir yol olduğu da belirtiliyor. Bu konuda siz ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi aşağıdaki yorumlar kısmına yazabilirsiniz…